Följ Västerås stad

Snabbguide för en lyckad julhandel

Pressmeddelande   •   Nov 30, 2017 08:55 CET

Kommunens konsumentvägledning, Konsumentjuridisk rådgivning, publicerar idag sina bästa tips inför en lyckad julhandel på vasteras.se. Ingen annan månad handlar svenskarna för så mycket som just under december. Enligt HUI Research förväntas årets julhandel omsätta 78,5 miljarder kronor, jämfört med 77,7 miljarder kronor 2016.

– Med våra julhandelstips hoppas vi kunna bidra till en lyckad julhandel i Västerås. En handel där både konsumenter och näringsidkare har koll på sina rättigheter och skyldigheter, säger Cecilia Collin, Konsumentjuridisk rådgivning.

Det är frivilligt för butikerna att erbjuda öppet köp, bytesrätt och garantier. Det kan vara bra känna till för både butik och konsument. Däremot har man som konsument en lagstadgad ångerrätt på 14 dagar vid distanshandel, med vissa undantag, när man exempelvis handlar julklappar på nätet.

- Vi får också en del frågor om giltighet för presentkort och tillgodokvitton. Vad det egentligen är som gäller enligt lagarna och vad som är upp till varje näringsidkare själv är inte alltid helt lätt att veta, fortsätter Cecilia Collin.

– Tack vare vår ”snabbguide för en lyckad julhandel” hoppas vi kunna sprida kunskap för att förebygga problem. Vi informerar också hur man som konsument kan göra om något är fel med en vara och man behöver reklamera enligt konsumentköplagens tre-åriga reklamationsrätt.

Mer information:
Cecilia Collin, 076-569 49 21, cecilia.collin@vasteras.se

Läs mer på www.vasteras.se/julhandel

I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås