Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Säker mat på årets julbord

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har under veckorna 49 och 50 inspekterat 28 julbord i Västerås. De preliminära resultaten av inspektionerna visar att en övervägande majoritet av restaurangerna serverar julmat som är helt tillfredställande ur mikrobiologisk synpunkt, vilket i praktiken innebär att det är riskfritt att äta av julmaten.

Inspektionerna har haft som fokus på att kontrollera hur maten har hanterats från råvara till färdigt rätt, man har bland annat tittat på förvaring, hantering och servering. Man har även tagit prover av olika traditionella julrätter för att kontrollera den mikrobiologiska kvaliteten på maten.

Resultaten av inspektionerna, inklusive de preliminära mikrobiologiska kriterierna, visar att majoriteten av verksamheterna har tillfredställande arbetsrutiner och hanterar julmaten på ett sådant sätt att maten är säker att äta.

– Vi är givetvis nöjda med resultaten och är glada över att hanteringen av julmaten överlag varit bra, säger Marcelo Cardoso Plaza, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Resultaten från provtagningarna bekräftar också att maten är säker att äta. Av totalt 139 tagna prover visar de preliminära resultaten att endast 10 procent hade mindre anmärkningar. Det innebär att maten hanterats på ett felaktigt sätt men är fortfarande säker att äta. Hittills har inga provresultat visat sig innehålla bakterier som kan ge matförgiftningar.

För de restauranger som fått anmärkning så kommer dessa att följas upp med ytterligare kontroller och vid behov ytterligare provtagningar.

För mer information:
Marcelo Cardoso Plaza, miljö- och hälsoskyddsinspektör, 021-39 13 47
Hoa Tran, miljö- och hälsoskyddsinspektör, 021-39 13 68

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås