Följ Västerås stad

Pressinbjudan: Detaljplan kan bli startskott för väg i Gäddeholm och beslut om efterlängtad restaurang

Pressmeddelande   •   Nov 21, 2018 07:46 CET

Ny väg, en efterlängtad restaurangbyggnad och ett nytt allaktivitetshus. Det är några av de beslut som den nya byggnadsnämnden förväntas fatta beslut om på mötet torsdagen den 22 november.

Nämnden förväntas starta igång vägbygget mellan Gäddeholm och södra Kärrbolandet med ett uppdrag om att göra detaljplan för vägsträckan.
Detaljplanering är en del av den planeringsprocessen som krävs för att man ska kunna bygga vägen. Samtidigt arbetar man på andra håll i staden med projektering inför byggandet. Det finns redan sedan tidigare en beslutad sträckning, och det är den som är utgångspunkten i det fortsatta arbetet. Prognosen är att bygget inleds år 2023 och att vägen blir klar 2024.

– Vägen behövs för att koppla samman Gäddeholm med Södra Kärrbolandet och öka tillgängligheten mellan centralorten och kommunens östra delar, förklarar Lars Kallsäby, byggnadsnämndens ordförande.

Den restaurangbyggnad som nämnden fattar beslut om gäller ett bygglov för nybyggnad av en restaurang, på samma plats där den nedbrunna Sjökrogen tidigare fanns. Byggnadsnämnden har redan gett tillstånd för att bygga upp restaurangen med exakt lika utformning som den som brann ner, men nu har man gjort en ny utformning och därför behövs det ett nytt lov.

– Den nya utformningen har höjt kvalitén på arkitekturen avsevärt och vi tror att den blir ett mycket välkommet tillskott i miljön. Hela området kommer att bli både tryggare och vackrare när den byggs, säger Carl Arnö. Resturangen kommer nu att kunna byggas och bedöms av fastighetsägaren att kunna öppnas under våren 2019.

Avslutningsvis förväntas byggnadsnämnden att besluta om bygglov för ett allaktivitetshus som blir granne med nuvarande Coop forum på Stenby. Huset ska bland annat ha aktiviteter som till exempel padel, gym, klättervägg och två mindre restauranger.

– Vi tycker att huset har en fin utformning och kommer göra sig väl i området. Det har också ett spännande innehåll som säkert blir en ny attraktion för alla sportälskande västeråsare, säger Lars Kallsäby.

Välkommen på pressträff torsdagen den 22 november klockan 12.30 i rum A407a.

Vänligen anmäl dig till: mari.kedevik@vasteras.se senast den 22 november klockan 09.00.

Byggnadsnämndens möte börjar klockan 13.00 i sal A491 i Stadshuset i Västerås.

Inbjudna politiker på pressträffen är:
Lars Kallsäby
Ordförande byggnadsnämnden

Jonas Cronert
Förste vice ordförande byggnadsnämnden

Claes Kugelberg
Andre vice ordförande byggnadsnämnden

För mer information:
Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör, telefon: 021-39 10 59
e-post: carl.arno@vasteras.se