Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Orostider - årets tema för Arkivens dag 8 november

Krig och kristider, flyktingar och farsoter, graviditeter och liv på glid – arkiven berättar om människors farhågor och faktiska händelser. Årets tema för Arkivens dag lördagen den 8 november är orostider. 

I Västerås ordnas aktiviteter här: 

 Västerås stadsbibliotek (Biskopsgatan 2), klockan 11–15. 

Västerås stadshus (ingång från Fiskartorget), klockan 11-15 

Västmanlands läns museum (Karlsgatan 2), klockan 12–16 

På stadsbiblioteket handlar det mycket om krig – som till exempel föreläsning om krigsfångar i Sverige under stora nordiska kriget, en exklusiv visning av krigsbyten från 30-åriga kriget ur Stiftsbibliotekets samlingar, föredrag om hur det var att komma till Sverige som finskt krigsbarn samt om tysk arbetskraftsinvandring till Västerås efter andra världskriget. 

Det blir också utställningar ur Arkiv Västmanlands arkiv, Västmanlandssamlingen och Stiftsbibliotekets samlingar. Släktforskarföreningen DIS-Bergslagen finns också på plats för att guida i släktforskning via dator. Arrangörer: Arkiv Västmanland och Västerås stadsbibliotek. 

I stadshuset blir det föredrag om den stora protestdemonstrationen i Västerås 1917 där arbetarna krävde mera mat och mera bröd. Det blir också ett föredrag om 16-årige Gustaf Lewenhaupt från Geddeholm som togs som krigsfånge i Norge vid slaget mot de dansknorska trupperna 1808. Under tiden i fångenskap målade han bland annat akvareller. Originalen visas upp denna dag. Även arkivdepån visas för allmänheten. Arrangör: Västerås stadsarkiv. 

På Västmanlands läns museum avspeglas temat orostider i krig och sjukdomar. Det blir utställningar om amerikanarna på F1 och ryssarna i Krampenlägret i Skinnskatteberg under andra världskriget. Orostider i Badelunda skildras med en utställning och ett föredrag om koleran i Badelunda. 

Fredrik Clareus var lasarettsläkare i Västerås 1859-1893. Hans sjukdomsteckningar visas upp på museet liksom bildspelet ”Från vaggan till graven” och en utställning om spanska sjukans framfart i världen. Arrangörer: Västmanlands läns museum i samarbete med Landstingsarkivet, Badelunda hembygdsförening, Västerås släktforskarklubb och Kulturföreningen Vi i Viksäng. 

Alla aktiviteter är gratis. 

För mer information:
Frida Nordin Kamph, arkivarie/arkivpedagog, Arkiv Västmanland, 021-18 68 80, frida@arkivvastmanland.se 

Camilla Hjelm, arkivarie, Västerås stadsarkiv, 021-39 19 90, Camilla.Hjelm@vasteras.se 

Ivan Klaesson, arkivarie, Västmanlands läns museum, 021-39 32 78, ivan.klaesson@ltv.se 

Hela programmet finns under Relaterat material.


Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås