Följ Västerås stad

OperaRop ger barnopera i Pettersbergsskogen

Pressmeddelande   •   Aug 25, 2014 14:08 CEST

Den här veckan kommer det att flöda vacker operasång bland träd och mossa i naturskogen på Pettersberg. Det är OperaRop som har premiär på sin nya barn- och familjeopera från tre år, Bland älvor och troll i Operaskogen. Publiken guidas genom skogen längs en upplevelsestig där olika operascener utspelar sig. Föreställningen bygger på interaktion med publiken, där sångarna och skådespelaren tar hjälp av barnen för att lösa problemen.

Texten är helt nyskriven av Markus Norrman, Västerås unga lyriska baryton med huvudsaklig utbildning från Storbritannien, som bland annat sjungit på Göteborgsoperan och som också gestaltar rollen som Trollet. Musiken som används är däremot välkända partier ur den existerande operalitteraturen av Mozart, Verdi och Lehar, här arrangerad för dragspel, flöjt och sångare. Älvan sjungs av Cecilia Åslund, sopran och i rollen som Vätten möter vi Linda Espling, mezzosopran. Malin Trast, flöjtist som ofta hoppat in i Västerås Sinfonietta och som dirigerar Sala Blåsorkester, fungerar även som berättare. Irina Krjutjkova Lind, utbildad i S:t Petersburg, den första att genomgå solistutbildning i dragspel på Kungl. Musikhögskolan och en välkänd profil på Västerås kulturskola, framför den klassiska musiken på dragspel. För regin står Kjell Wremert. Skådebanan Västmanland producerar och föreställningen stöds av Västerås stad och Landstinget Västmanland. Föreställningarna ges i samarbete med Knytpunkten, det nya kultur- och fritidscentret på Råby.

OperaRop vill i sitt nya projekt flytta ut operamusiken i en ny och spännande miljö – skogen. Ambitionen är att presentera operamusik på ett nytt och spännande sätt, i en annorlunda miljö och möjliggöra reflektion och diskussion kring vikten att ta hand om naturen.

Handlingen
Vad är det som har hänt i skogen? Skogsväsendena har råkat illa ut, och det måste vara Någons fel! Skogsälvans hår är i ett enda fågelbo av trassel-kladd! Det måste vara det stökiga bergatrollet som är skyldigt… men bergatrollet har också problem – någon har förstört hans fina pelargoner! Det måste vara den slarviga vätten! Kan man tänka sig, vätten har också utsatts för vandalisering, hennes vättemysiga sovplats har utsatts för ett attentat. Så o-vettigt! Det måste vara den fjantiga skogsälvan som alltid ska ha det så ”fint” och ”pyntat” överallt. Faktum är att ingen av skogsvarelserna är skyldiga, kanske barnen i publiken kan lösa deras problem.

Föreställningstider
Föreställningarna ges endast vecka 35.
Offentliga föreställningar: lördag 30 augusti kl 13.30 och 15.00
Förskoleföreställningar (fullbokade): tisdag 26 augusti kl 10.30, onsdag 27 augusti kl 09.30 och 10.30 samt torsdag 28 augusti kl 09.30 och 10.30.
Samling: 15 minuter innan framför S:t Ilians skola, Pettersbergsgatan 39; därifrån slussas publiken till spelplatsen.

Biljetter:
Biljetter till de offentliga föreställningarna kostar 20 kr och säljs på Råby Bibliotek. (Förskoleföreställningarna är kostnadsfria för barnen.)

Tipsblad:
Ett blad med bok- och föreningstips delas ut till publiken.

För mer information:
Kerstin Klingmann, kerstin.klingmann@vasteras.se 021-39 14 65 alternativt Skådebanan eller OperaRop.


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad