Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

NonHazCity utses till flaggskepp

Västerås stad deltar i projektet NonHazCity, ett EU-finansierat projekt som handlar om hur städer kan bli mer kemikaliesmarta. I april kom även beskedet att projektet utsetts till ett flaggskeppsprojekt av Europeiska kommissionen.

– Vi är väldigt glada över att få möjligheten att vara med i projektet och på så sätt ta vårt kemikaliearbete till nästa nivå, säger Anders Teljebäck, kommunalråd.

Att ett EU-projekt utses till flaggskeppstatus inom EU-strategin för Östersjöregionen innebär att projektet bidrar till arbetet med att nå målen för Östersjöstrategin. Det innebär också att projektet anses vara ett gott exempel och får uppmärksamhet på policy-nivå.

I det treåriga projektet deltar 18 partners; kommuner, avloppsreningsverk, universitet och miljöorganisationer runt Östersjön. Från Sverige deltar förutom Västerås stad, Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholm stad som leder projektet. Målet för projektet är att alla inblandade städer ska minska utsläppen, användningen och exponeringen för skadliga ämnen.

EU-kommisionen arbetar just nu på att ta fram en kemikaliestrategi. Samtidigt är målet med NonHazCity att de deltagande kommunerna från länderna kring Östersjön ska ta fram egna lokala kemikaliehandlingsplaner som de ska arbeta utifrån.

- Västerås har redan en kemikaliehandlingsplan som innehåller strategier och åtgärder för att minska riskerna med farliga ämnen. Vårt arbete kommer framför allt fokusera på att genomföra flera av de åtgärder som står i handlingsplanen, säger Caroline Söderlund, kemikaliesamordnare.

En av åtgärderna, och även prioriterat område, är att minska farliga kemikalier i barns vardagsmiljö. Stadens förskolor kommer att få hjälp med att rensa ut och ersätta varor och produkter som innehåller farliga kemikalier. Förutom förskolan kommer fokus ligga på upphandling och information till allmänheten för att öka medvetenheten om farliga ämnen.

För mer information
Caroline Söderlund, kemikaliesamordnare, 021-39 13 07

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås