Följ Västerås stad

Nedslående resultat vid kontrollköp av receptfria läkemedel

Pressmeddelande   •   Sep 24, 2019 14:01 CEST

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen genomförde nyligen kontrollköp av receptfria läkemedel i 42 butiker i Västerås. Nästan hälften av försäljarna frågade inte efter legitimation när en yngre konsument ville köpa receptfritt läkemedel.

Kontrollköpen gjordes av en person som fyllt 18 år men som kan uppfattas som yngre. Syftet med kontrollköpet var att testa om det går att köpa receptfria läkemedel utan att bli ombedd att visa legitimation. Läkemedlen är bland annat receptfria värktabletter, allergimedicin och nässpray.

Enligt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel får dessa inte säljas till någon under 18 år och den som säljer måste förvissa sig om att kunden har uppnått rätt ålder.

– Vi gjorde kontrollköp på totalt 42 olika försäljningsställen i Västerås. Det var både stora aktörer och mindre kvartersbutiker. Vår kontrollant kunde köpa läkemedel från 19 butiker utan att behöva visa legitimation, vilket vi tycker är ett dåligt resultat. Vi såg ingen skillnad mellan stora affärskedjor eller små aktörer. Alla är representerade, säger Annelie Collander på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Alla butiker fick information om syftet direkt efter kontrollköpet. Och i de butiker som sålt läkemedel gjordes ett återköp. Förvaltningen kommer att göra uppföljande kontrollbesök hos de butiker som inte frågade efter legitimation.

– Syftet med kontrollköp är att kontrollera om verksamheten har en fungerande egenkontroll. Det är en metod som ska hjälpa till att förbättra rutinerna för ålderskontroll i butikerna, förklarar Malin Axelsson på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Att sälja receptfria läkemedel till någon som är under 18 år är straffbart. Det är alltid den som lämnar ut varan som är personligen ansvarig för att inte någon under 18 år köper läkemedel. Man kan dömas till böter eller fängelse upp till sex månader.


För mer information
Annelie Collander, miljö- och hälsoskyddsinspektör, 021-39 21 42
Malin Axelsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, 021- 39 00 42