Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Litteralajk – litteraturfestivalen för alla barn och unga

Nu är det snart dags. 26-30 november arrangeras årets Litteralajk, barn- och ungdomslitteraturfestivalen som nu återkommer för andra året. Det kommer att bli bibliotekslajv, bokfiske, författarbesök, läshundar och mycket annat skoj.

Litteralajk vill uppmärksamma läsningens betydelse för barn och ungas utveckling samt att inspirera till läslust. Projektet är ett samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen och kultur-, idrotts och fritidsförvaltningen i Västerås stad.

Västerås stadsbibliotek kommer att finnas på plats på Erikslunds shoppingcenter under fredag och lördag. Där blir det allt från workshops och bokfiske till författarbesök och sagostunder.

På lördagen den 28 november arrangeras ett bibliotekslajv på stadsbiblioteket, Biskopsgatan 2, för barn och unga 8-12 år.

Skolorna som ansökt om Skapande skola-projekt, får två författarbesök i klassen av en författare de önskat. Böcker av just den författaren har köpts in och eleverna har haft möjlighet att läsa dessa innan första besöket. Vid författarbesöken inspireras eleverna att skriva egna texter. En del klasser har under en längre period Skrivarverkstäder, med hjälp av en läs- och skrivutvecklare. I dessa uppmuntras eleverna att studera och lära sig av sin författares sätt att skriva samt prova om de kan använda sig av författarens "skrivknep" för att fånga läsaren.

Program Litteralajk 2015

26 november 

Skapande skola Arena dag, CuLturen

27 november

13.00 Läskampen prisutdelning, författarbesök av Magnus Ljunggren och Kerstin Lundberg Hahn

15.00-19.00 Biblioteket på Erikslund. Workshops och bokfiske. Textskrivarworkshop och liveframträdanden av Fredrik Osten af Engström. Mangaworkshop med Tomas Antila. Eva Blisson sigernar sin bok Korpen. Sagostund i Småland.

28 november

11.00-16.00 Biblioteket på Erikslund. Workshops och bokfiske. Prova att läsa för en läshund. Textskrivarworkshop och liveframträdanden av Fredrik Osten af Engström. Mangaworkshop Tomas Antila. Graffitiworkshop Tony Lorenzi. Eva Blisson sigernar sin bok Korpen. Sagostund i Småland.

17.30-20.00 Bibliotekslajv på stadsbiblioteket.

30 november

10.30 Storbildssaga på barnavdelningen, huvudbiblioteket.

Hela dagen blir det pyssel på Önsta-Gryta bibliotek.

För mer information kontakta

Maria Gustafsson

Avdelningschef, Västerås stadsbibliotek

Telefon: 021-394670

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås