Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kulturnämnden har utsett årets kulturstipendiater

Västerås stads kulturnämnd delar årligen ut kulturstipendier. Vid dagens sammanträde beslutades vilka som blir 2016 års kulturstipendiater. Samtliga åtta stipendiater tilldelas vardera 30 000 kronor. 

Stipendiater Scenkonst

Evelina Gustavsson
Dansare och koreograf
Född 1993. Bosatt i Västerås 2005-2015
Utbildning: Fryxellska skolan (Dans) 2003-2009, Carlforsska gymnasiet Estet (Dans) 2009-2012, Balettakademin i Göteborg 2012-2015

Motivering: Evelina Gustafsson har redan skapat sig en egen identitet och vision inom sin konstnärliga genre; dans. Målmedvetet och med stark drivkraft visar Evelina vad hon vill uppnå med sin konstform och vi ser fram emot att följa hennes fortsatta utveckling inom dansen och koreografin.

Jonas Stålhammar
Musiker och låtskrivare
Född 1973.  Född, uppvuxen och bosatt i Västerås
Utbildning/Erfarenhet: Autodidakt gitarrist, multiinstrumentalist och låtskrivare, Första albumrelease 1991. Därefter medverkat på ett 30-tal officiellt utgivna album och singlar samt turnerat i Europa och USA.

Motivering: Västerås hårdrockskung har ett världsrykte i branschen och med sina olika bandprojekt visar han stor bredd och kompetens inom genren. Med sin hängivenhet, kreativitet och talang är han och har länge varit en förebild för många unga musiker. Genom åren har han alltid haft Västerås som utgångspunkt och bas för sitt skapande.

Tilda Landehag
Musiker och sångerska
Född 1991. Född och uppvuxen i Västerås
Utbildning: Västerås Kulturskolas musiklinje, Carlforska gymnasiet Estet/Musik 2007-2010, Kulturama Yrkesmusikerlinjen/Sång 2011-2012, Braheskolan/English and art 2013, Brighton institute of modern music/Professional musicanship degree in vocals 2013-2016

Motivering: Med stor målmedvetenhet har Tilda konsekvent utvecklat sina förmågor och mognat i sitt uttryck. Kombinationen av drivet låtskrivande, övertygande artisteri och en fantastisk röst ger henne goda förutsättningar att nå en stor publik i framtiden.

Stipendiater Bild

Johanna Ehde
Grafisk formgivare, bildkonstnär
Född 1987, född och uppvuxen i Västerås
Utbildning: Kandidatexamen i Konst och Design Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam 2016

Motivering: Johanna Ehde arbetar med ett socialt perspektiv i sitt konstnärskap. Hennes projekt Damtaxi, en gratis taxiservice för äldre damer i Västerås, kretsar kring äldre kvinnors roll i ett samhälle som värdesätter ungdom och lönearbete. Med video, textila verk och publikation presenteras Damtaxi med ömsinthet och humor. Johanna Ehde visar ett ungt konstnärskap med potential att utvecklas.

Frida Lundén
Konstnär, konsthantverkare, formgivare
Född 1991, född och uppvuxen i Västerås. Åter verksam i Västerås inom KKV.
Utbildning: Konstnärlig kandidatexamen i produktdesign-glas, Linneuniversitetet Nybro 2012-2015, Påbyggnadsår konsthantverk Glas & keramik, Kunstakademiets designskole, Nexö, Danmark 2015-16, Curatorsutbildning Stockholms universitet ht 2016

Motivering: Frida Lundén är en nyutbildad designer inom glas och keramik. Hon visar i sitt arbete ett nyfiket utforskande av formens och materialets möjligheter, utifrån en konceptuell utgångspunkt. Frida Lundén återvänder till Västerås i sin konstnärliga verksamhet med förhoppning om att skapa nya samarbeten inom konsthantverket. 

Jakob Ojanen
Bildkonstnär och konstlärare vid Västerås konstskola
Född 1980, född och uppvuxen i Västerås
Utbildning: Västerås konstskola 2000-2002, Gerlesborgsskolan 2002-03,Konstfackskolan, Magisterexamen i Konst 2003-2008, Kungliga Konsthögskolan, projektår 2015-16

Motivering: Jakob Ojanen visar ett konstnärskap som med stort allvar och med stort mod är på väg vidare – in i ett nytt läge och mot en ny fas. ”Utan skyddslina och med förbundna ögon” som Jakob Ojanen själv formulerar det. Parallellt med det egna konstnärskapet bidrar Jacob Ojanen till Västerås konstliv som lärare vid Västerås konstskola. 

Stipendiater Litteratur 

Charlotte Hage
Född 1959. Jur. kand. och journalistexamen. Författare/skribent i eget företag. Har kommit ut med 13 böcker för barn.

Motivering: ”Med en känsla för barnets perspektiv och med avstamp i samtiden skriver Charlotte Hage böcker för slukaråldern som berättar om livet precis som det är; händelsefattiga sommarlov, vuxna fullt upptagna av sina egna bekymmer, kompisar som inte alltid går att räkna med. Det gäller att hitta ett eget sätt att ”överleva” som t ex Pia Persson gör i Pia Perssons handbok i överlevnad, eller Rosa Rask i senaste boken Brott & Straff – om att stjäla en hund, gärna i sällskap av en fyrfota vän!”

Päivi Hällström
Född 1947. Förskollärare, lärare på Mälardalens högskola, författare.
Har skrivit tre tvåspråkiga böcker för barn (två berättelser och en visbok).

Motivering: ”Med sina tvåspråkiga böcker för barn fyller Päivi Hällström ett behov hos familjer med finskt påbrå och förhindrar den språkförbistring som annars kan uppstå mellan generationerna. Böckerna blir ett användbart och lustfyllt redskap i de sverigefinska personernas arbete med att hålla sina båda språk levande”

Utdelning

Stipendieutdelningen sker på Västmanlands Teater den 5 april klockan 19:00. Allmänhet och media hälsas välkomna!

För mer information

Marita Öberg Molin
Ordförande kulturnämnden
Telefon: 070-643 43 97
E-post: marita.oberg.molin@vasteras.se

Anders Lerner
Direktör kultur- idrotts- och fritidsförvaltningen
Telefon: 021-39 13 11
E-post: anders.lerner@vasteras.se 

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Relaterat innehåll

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås