Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Krafttag för bättre vatten med stöd av unikt EU-projekt

EU har nu godkänt Länsstyrelsens projektansökan, vilket innebär att Vattenmyndigheten vid Länsstyrelsen blir centrum för Sveriges första LIFE IP-projekt. Projektets mål är bland annat att minska påverkan från näringsämnen och miljögifter, skapa fria vandringsvägar för fisk och effektivisera kommunal vattenplanering. Västerås stad är en viktig aktör i projektet.

Västerås stad kommer att vara engagerad i en rad aktiviteter som ska leda till bättre vattenkvalitet i Svartån, Sagån och Västerås del av Mälaren. En vattenpark ska anläggas för att rena dagvatten från staden och just föroreningar i dagvatten kommer också att vara i fokus i en annan del av projektet. Det kommer att skapas fria vandringsvägar för fisk i Svartån genom att passager för fisk och fauna byggs vid Turbinbron och Falkenbergska kvarnen. För att underlätta för fritidsbåtsägare som vill ta hand om sina båtar på ett miljövänligt sätt, kommer också en båtbottentvätt att anläggas i Västerås. Dessutom kommer ett samarbete att startas med markägare inom Sagåns avrinningsområde för att minska läckaget av näringsämnen från jordbruket.

-Jag är väldigt glad att Västerås deltar i det här projektet och att vårt redan framgångsrika vattenarbete får ytterligare en knuff framåt. Som miljöbästa kommun i Sverige måste vi arbeta tillsammans med andra för att på sikt stärka de värden som finns i och runt våra vatten, det gäller inte minst Mälaren, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

Tillståndsansökan för att anlägga fisk- och faunapassagerna i Svartån kommer inom kort att skickas in till Mark- och miljödomstolen och i samband med det har förslag till deras utformning tagits fram. Vid Turbinbron planeras ett så kallat inlöp, som är en separat vattenfåra som placeras parallellt med muren längs Fiskartorget. Vid Falkenbergska kvarnen är planen att ta bort delar av den befintliga dammen och ersätta den med en forssträcka och en spontvägg som ska hålla vattennivån på samma nivå som idag ovanför dammen.

Projektet, som startar 1 januari 2017 och ska pågå i 7,5 år, ska bidra till effektivisering och ökad takt i åtgärdsarbetet. Förutom konkreta åtgärder, är viktiga delar i projektet att sprida kunskap om vattenarbetet och stötta teknikutvecklingen för vatten.

Kontaktpersoner för Västerås stad:

Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande Västerås stad
021-39 12 62

Susanna Hansen, vattensamordnare Västerås stad
Telefon: 021-39 11 23
E-post: susanna.hansen@vasteras.se

Länsstyrelsens perspektiv på projektet:

Den 5 december skrev Landshövding Minoo Akhtarzand på kontraktet som är den slutliga bekräftelsen att EU godkänner finansiering av vattenprojektet LIFE IP Rich Waters.

-Nu kan vi ta ytterligare krafttag kring åtgärder för bättre vatten. Det är mycket glädjande att vi nu har fått Sveriges första LIFE IP-projekt. Det ger oss möjlighet att ytterligare öka takten och bidra till att genomföra åtgärdsprogrammet för vatten på ett bättre sätt, säger landshövding Minoo Akhtarzand.

LIFE är EU-kommissionens miljöprogram och IP står för integrerade projekt som utformats för att stödja genomförandet av EUs miljödirektiv. Projektet består av 35 medverkande partners som alla kommer att driva olika delprojekt. De representerar en bredd av organisationer på nationell, regional, kommunal och lokal nivå, myndigheter, kommuner, företag, universitet och vattenvårdsförbund.

Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås