Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Inga färgkrav för torghandel på Stora Torget

Kravet på att torghandlares tältdukar ska vara vita eller grönvit-randiga skall inte längre tillämpas. Det beslutade tekniska nämnden på tisdagen. Däremot gäller de övriga reglerna i de lokala ordningsföreskrifterna för torghandel i väntan på att föreskrifterna ska ses över.

De nuvarande föreskrifterna antogs av kommunfullmäktige 2004 och var ett resultat av stadsmiljöprogrammet från 2000. I stadsmiljöprogrammet formulerades gemensamma utgångspunkter och helhetens betydelse betonades vid förnyelse och förändring. I programmet står bland annat att ”Torgstånd skall vara öppna, men får spännas med markistak. Markis skall vara naturvit eller vit- och grönrandig. Bilar eller täckta vagnar accepteras ej.” I de nya föreskrifterna var tanken att göra Västerås mer lockande för torghandlare. Bland annat gjordes större torgplatser och torgtiderna utökades.

Sedan en torghandlare i våras brutit mot färgkravet i både föreskrifterna och i sitt avtal med Västerås stad beslutade tekniska nämnden den 21 april att de lokala ordningsföreskrifterna för torghandel ska ses över men att de gällande föreskrifterna ska gälla till dess.

Några dagar senare kom uppgifter om att länsstyrelsen inte ansåg att föreskrifterna var giltiga eftersom de inte skickats till länsstyrelsen. Länsstyrelsen ansåg också att färgen på tältdukar inte kan regleras med hänvisning till ordningslagen.

Föreskrifterna gäller eftersom länsstyrelsen 2007 kungjorde de lokala ordningsföreskrifterna där även torgföreskrifterna ingår. Däremot delar Västerås stads jurister länsstyrelsens bedömning att det inte går att bestämma färg- och material med hänvisning till ordningslagen.

Att ta fram nya föreskrifter är en lång process där många ska höras och lämna synpunkter. Föreskrifterna beslutas av kommunfullmäktige. Tidigast kan de börja gälla våren 2016.

För mer information:
Hans Näslund, direktör, tekniska kontoret, Västerås stad, 021-39 16 60
Jazmine Pettersson, ordförande, tekniska nämnden, Västerås stad 073-837 24 10

Ämnen

Kategorier

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås