Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Amerikansk nätjätte etablerar i Västerås

Det är nu klart att Amazon Web Services, en del av Amazon.com, etablerar ett datacenter i Västerås.

-Att Amazon Web Services väljer Västerås är en tydlig bekräftelse på att Västerås är världsledande inom energi och teknik. Det är den största etableringen i Västerås på överskådlig tid, säger Anders Teljebäck (S) kommunstyrelsens ordförande.

-Västerås utveckling grundar sig historiskt på starkt teknikkunnande och detta är en ny era i den utvecklingen.Teknik som stödjer utvecklingen av det alltmer kommunikativa och mobila samhället. Detta är ytterligare ett styrkeområde för Västerås med stora möjligheter för framtida samarbeten med Mälardalens högskola, andra universitet och högskolor samt lokala/regionala entreprenörer, säger Bo Dahllöf, stadsdirektör Västerås stad.

Amazon Web Services är en del av Amazon.com. Verksamheten handlar bland annat om molnbaserade plattformstjänster, och företag som IKEA, Telenor, Husqvarna Wireless Car (Volvo) använder sig av företagets tjänster.

-För Fastighetsnämnden är den här etableringen bara en fastighetsförsäljning. För Västerås, staden utan gränser, skapar den gränslösa utvecklingsmöjligheter som idag inte går att överblicka, säger Magnus Edström (MP), ordförande Fastighetsnämnden.

-Västerås är genom denna affär intressant för framtida internationella etableringar och investeringar som vill ha ett samarbete med Amazon Web Services . Vi har kunnat genomföra den här affären genom ett starkt teamarbete. Flera aktörer, bland andra Mälardalens högskola och Länsstyrelsen, har varit behjälpliga med viktiga beslut och nödvändig information inom sina discipliner och från deras verksamheter, säger Conny Petrén, Näringslivschef, Västerås Marknad & Näringsliv AB.

-Jag tycker att det här visar på politiskt mod och att vi har haft en snabb beslutsprocess genom att vi har tagit det genom Fastighetsnämnd, Kommunstyrelse och Kommunfullmäktige på under en vecka. Det är stark samverkan i världsklass, Västerås levererar, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

Amazon Web Services kommer att bygga vid området som kallas Kvastbruket, vid infarten till Hökåsen.


Mer information lämnas vid en pressträff 8.45 idag 4/4 i kommunfullmäktigefoajén i stadshuset.

Vid pressträffen deltar Anders Teljebäck (S) Kommunstyrelsens ordförande, Bo Dahllöf, stadsdirektör, Conny Petrén, Näringslivschef, Magnus Edström (MP) ordförande Fastighetsnämnden och Hans Näslund, direktör Teknik- och fastighetsförvaltningen.


För mer information om pressträffen:

Jonas Tronêt, kommunikationsstrateg Stadsledningskontoret

jonas.tronet@vasteras.se, 021-39 11 75


Presskontakt Amazon Web Services:

Martin Ljungström

mljungst@amazon.com

070-9759913


Information om Kvastbruket:

Den aktuella marken ligger strax innan den södra infarten till Hökåsen och ramas in av järnvägen i öster och Bergslagsvägen i väster.

I detaljplanen för Kvastbruket står bland annat att ny bebyggelse ska vara väl gestaltad med en hög industriarkitektonisk standard. Karaktären på nya byggnader ska kännetecknas av volymer som innehar en enkelhet där särskild omsorg lagts vid detaljer och material. I områdets norra delar finns en befintlig handelsträdgård och ett skogsparti med höga naturvärden som kommer att bevaras i detaljplan. Vid exploatering kan befintliga byggnader tillhörande gårdarna Kvastbruket och Ersbo komma att avlägsnas för att möjliggöra industrietableringen. Det timrade sädesmagsinet tillhörande gården Kvastbruket är bevarandevärt och föreslås i detaljplanen flyttas till Vallby friluftsmuseum.


Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås