Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Årets kultur- och föreningsledarstipendiater

Västerås stads kultur-, idrotts- och fritidsnämnd delar årligen ut kultur- och föreningsledarstipendier. Vid gårdagens sammanträde beslutades vilka som blir 2014 års stipendiater.

ARBETSSTIPENDIUM 80 000 KRONOR
Ann-Christine Kihl, litteratur

Ann-Christine Kihl är journalist och författare. Hon har under många arbetat på VLT som nyhetsreporter och undersökande journalist.

Ann-Christine kommer från Gävle, studerade vid Stockholms universitet och utbildade sig till journalist. Hon har arbetat på flera dagstidningar och i Västerås sedan 1981. Kihl varvar journalistiken med författarskapet. Hon debuterade som författare 2004 och har utgivit tre böcker. ”Ögonblick, bilder av Mälarens människor – reportage om Västerås skärgård” följdes av ”Mamma har sju liv – samlade krönikor”. Förra året kom romanen ”De överlevande från Råtterdammer Street” En realistisk skildring av människoöden från hemstaden Gävle. Hon skriver för närvarande en bok om den förolyckade fotografen Martin Adlers och hans efterlevande familj.

Magnus Bergkvist, scenkonst
Magnus Bergkvist är född och uppvuxen i Västerås. Han har gått i Västerås Kulturskola och etablerat sig som artist, musiker och producent.

Magnus Bergkvist är mer känd under namnet Embee och han ingår i Looptroop Rockers en av Sveriges mer framgångsrika hip-hopgrupper. En grupp som satt Västerås på kartan som musikstad. Magnus Bergkvist har producerat andra artisters musik och driver egna projekt. Han har samarbetat med Norrlandsoperan och driver den egna gruppen Skuggpoeten. Han har utgivit flera cd-skivor och fått utmärkelser som Grammis för sina insatser inom musiken.

Stipendium 20 000 kronor
Matilda Bilberg, scenkonst
Billy Nilsson, scenkonst
Andreas R. Andersson, bild
Rickard Sollman, bild
Linn Warme, bild
Jennifer Espling, bild
Maria Björkman, litteratur

Föreningsledarstipendium 10 000 kr
Thomas Wiberg, Romfartuna GIF
Anna Gustavsson, Västerås Ju-Jutsuklubb

Föreningsledarstipendium 5000 kr
Peter Lindmark, Rönnby SK
Mikael Boman, Rönnby SK

I bifogade bilagor finns mer information om stipendiaterna.

Stipendieutdelningen sker på Karlsgatan 2 tisdag den 25 mars klockan 19.00.
Allmänhet och media hälsas välkomna!

För mer information:
Staffan Rune, Västerås stad, 021-39 46 08 (kulturstipendiater)
Göran Jonsson, Västerås stad, 021-39 19 81 (föreningsledarstipendiater)


Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås