Gå direkt till innehåll
2016 års Tranströmerpris tilldelas Sirkka Turkka

Pressmeddelande -

2016 års Tranströmerpris tilldelas Sirkka Turkka

2016 års Tranströmerpris tilldelas Sirkka Turkka

Juryns motivering: ”För en slitstark poesi som handfast och respektlöst sluter sig kring tillvarons grundvillkor.”

Prisutdelning

Lördag den 14 maj 2016, kl. 15.00 arrangeras en offentlig prisutdelning i Västerås konserthus, stora salen. Sirkka Turkka kommer att ta emot priset från kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck. Allmänhet och press välkomnas att närvara vid prisutdelningen.

Om Tranströmerpriset

Tranströmerpriset instiftades av Västerås stad 1997 för att hedra poeten Tomas Tranströmer som var bosatt i Västerås mellan åren 1965-2000. Priset delas ut vartannat år och prissumman är 200 000 kr. Pristagaren utses av en jury där författaren Per Wästberg är ordförande. Tomas Tranströmer var ständig ledamot i juryn och tog aktiv del i arbetet så länge han levde. Ändamålet för priset är att ”belöna ett högtstående författarskap i Tomas Tranströmers anda”. Pristagaren ska vara en lyriker från Norden eller annat land som gränsar till Östersjön. I undantagsfall kan priset ges till en författare utanför det geografiskt angivna området.

Om författaren Sirkka Turkka

Sirkka Turkka är född 1939 och har varit verksam som poet i Finland sedan debuten 1973. Hon har ett dussintal diktsamlingar bakom sig och har gjort sig bemärkt i den finskspråkiga litteraturen med sin mycket egna och personliga röst. På svenska finns hon publicerad främst genom två samlingsvolymer. Ett urval dikter och prosalyrik gavs ut 1987 i volymen ”Livet är ett i vinden vacklande hus. Dikter 1973-1986 tolkade av Bo Carpelan”. Förra året kom ytterligare ett urval dikter ut på svenska översatta av Maria Tapaninen och Gungerd Wikholm - ”En hund i strumpbyxor. Dikter 1989-2013”. De båda översättarna ger också en introduktion till Turkkas författarskap och dess särskilda karaktär. Förutom Tranströmerpriset har Turkka tidigare fått flera finska utmärkelser som Finlandiapriset (1987), Eino Leinopriset (2000) och Aleksis Kivipriset (2005). Hon är översatt till ett tiotal språk.

I Turkkas poesi är naturen ständigt närvarande. Hennes landskap är den finska urskogen med sjöar, djurliv och lavklädda stenar. En glesbygd med få hus och allt färre människor. Djuren tar stor plats. Hundarna är självständiga individer och trofasta följeslagare av fysisk kärleksfull närvaro men också med mytiska egenskaper. Ett slags länkar till andra osynliga världar. Naturen är allestädes levande och stenarna ”vrålar” som harar eller ”skriker som åsnor”. Någon sentimental naturromantik är det inte frågan om. Här finns en oförsonlig klarsyn över livets hårda villkor, döden och de mörka sidorna i tillvaron är givna förutsättningar. Turkka har varit verksam som stallmästare i yrkeslivet och hästen blir precis som hunden oskiljaktiga existentiella bundsförvanter och överskridande väsen i ensamhetens utmarker. Turkka skildrar en ursprunglig värld i periferin långt borta från det larmande urbana livet. Civilisationen finns på avstånd som något främmande.

Sirkka Turkkas språk är bildrikt, drastiskt och har en underfundig humor. Hennes tilltal är inte insmickrande snarare kärvt jordbundet. Hon blandar ogenerat högt och lågt. Hon kan låna en formulering från en schlager och referera till en dikt av Federico Garcia Lorca. Dikterna är skenbart okomplicerade och lätta att ta till sig. De har en tyngd, ett allvar och en originalitet som gör Turkka till en stor och betydelsefull samtida poet.

Verk av Sirkka Turkka

  • Huone avaruudessa, 1973
  • Valaan vatsassa, 1975
  • Minä se olen, 1976
  • Yö aukeaa kuin vilja, 1978
  • Mies joka rakasti vaimoaan liikaa, 1979
  • Kaunis hallitsija, 1981
  • Vaikka on kesä, 1983
  • Tule takaisin, pikku Sheba, 1986
  • Voiman ääni, 1989
  • Sielun veli, 1983
  • Nousevan auringon talo, 1997
  • Tulin tumman metsän läpi, 1999
  • Niin kovaa se tuuli löi, 2004      

  • Tidigare mottagare av Tranströmerpriset

    2016 Sirkka Turkka, Finland

    2014 Lasse Söderberg, Sverige

    2012 Durs Grünbein, Tyskland

    2010 Kjell Espmark, Sverige

    2008 Robert Bly, USA

    2006 Lars Gustafsson, Sverige

    2004 Inger Christensen, Danmark

    2002 Bengt Emil Johnson, Sverige

    2000 Adam Zagajewski, Polen

    1998 Vizma Belsevica och Knuts Skujenieks, Lettland


    Tranströmerjuryn

    Per Wästberg, ordförande

    Eva Runefelt

    Aris Fioretos

    Hanna Nordenhök

    Staffan Rune, sekreterare

    För mer information

    Om juryns arbete, motivering och pristagare:

    Per Wästberg, juryns ordförande, telefon 08-664 3505, 0705-87 22 00 eller e-post per.wastberg@svenskaakademien.se

    Om prisutdelningen:

    Staffan Rune, juryns sekreterare, tfn 072-546 35 20 eller e-post staffan.rune@gmail.com

    Fotot på Sirkka Turkka är från Ellerströms förlag, fotograf Pertti Nisonen Kustannusosakeyhtiö Tammi

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

    Jobba i Västerås stad

    Gå i skola i Västerås

    Västerås stad
    Stadshuset, Fiskartorgsentrén
    721 87 Västerås