Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

200 000 kr till läsfrämjande insatser

Västerås stadsbibliotek har tillsammans med flera aktörer sökt och fått 200 000 kr av Kulturrådet. Bidraget är tänkt till läsfrämjande insatser i samverkan med idrottsrörelsen.

– Bidraget från kulturrådet känns extra roligt därför att det ger idrottsrörelsen och stadsbiblioteket en möjlighet att tillsammans kunna bidra till att öka läslusten hos barn och unga, säger Roselill Rapp, avdelningschef på Västerås stadsbibliotek.

Projektet heter MÅL – en förstudie och ska prioritera ungdomars läsning. Målgruppen är barn och unga som är aktiva inom idrottsrörelsen, främst i åldern 11-16 år, samt deras föräldrar och ledare. Dessutom kommer bibliotekspersonal från folk- och skolbibliotek att delta.

Aktiviteterna ska integreras i den löpande verksamheten och syftar att stimulera ungdomars läsning. Bland annat planeras en litteraturfestival med fokus på barn och unga i Västerås 2014 och att erbjuda PT, personlig tränare, i läsning.

– Vi består av både kropp och själ och det gäller att se hela människan. Genom litteraturen kan barn, unga, vuxna föra samtal och reflektera över till exempel identitet, samhörighet, utanförskap och respekt. Det är lika viktigt både på och utanför idrottsplanen, säger Roselill Rapp.

Medverkande i förstudien är Västerås stadsbibliotek, Västerås stads skolverksamhet (inklusive skolbibliotek, skoldatatek och skolidrottskonsulent), Västmanlands Idrottsförbund (VIF), SISU Idrottsutbildarna (SISU), Skolidrottsföreningarna (Skol-IF), Västmanlands förening för Specialpedagogik (VSP), Svensklärarföreningen, Skiljebo Sportklubb (SSK), Syrianska IF Kerburan (Syrianska), Idrottsklubb Franke (IK Franke), Västerås Innebandyförening (VIB). I planeringsfasen har representanter från idrottsföreningar och andra organisationer deltagit.

Mer information:
Roselill Rapp, avdelningschef, Västerås stadsbibliotek, 021-39 68


Ämnen

Regioner


I Västerås finns en mångårig tradition av innovativa lösningar och ett brett tekniskt kunnande. Men här finns också det trygga och trivsamma Västerås. En stad där samverkan i olika former föder framgång. En stad där människan och tekniken lever i en framgångsrik symbios.

Jobba i Västerås stad

Gå i skola i Västerås

Västerås är årets studentstad

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås