Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Vi samlar minnen från innerstaden på Västerås Cityfestival

Studenten, picknick ljumma sommarkvällar, restaurangbesök eller festivalupplevelser. Nu börjar vi samla in västeråsarnas bästa minnen från sin innerstad.

Dialogprojektet Tyck om din innerstad pågår under hela 2016. Vi ska ta fram en gemensam målbild för framtidens innerstad, och vi vill så klart veta mer om vad både invånare och besökare tycker och tänker om Västerås innerstad. Projektet drivs av Västerås stad i samarbete med flera olika aktörer.

På Västerås Cityfestival kommer representanter från Västerås stad att stå utanför Igor för att samla in besökarnas idéer, tankar och åsikter om innerstaden. Vi står tillsammans med Västerås ungdomsdialog torsdag 30 juni och fredag 1 juli. Vi vill bland annat diskutera favoritplatser, utvecklingsområden – och minnen från innerstaden.
Allt material som kommer in kommer att fungera som underlag eller inspiration i den gemensamma målbilden.
– När vi samlar in minnen lär vi känna olika bilder av innerstaden. Det är personliga berättelser som fungerar som inspiration i arbetet, och samtidigt ger det en inblick i vilka händelser som upplevs som minnesvärda i vår innerstad, säger Anna Jägvald, projektledare för Tyck om din innerstad.

Alla som vill kan komma förbi oss på Västerås Cityfestival för att prata innerstad eller få mer information om projektet. Det går bra att berätta eller skriva ner sina idéer, upplevelser eller minnen anonymt.
 – Vi är jätteglada att det finns ett så stort intresse och engagemang för projektet, det märks inte minst på alla de som deltagit på våra tidigare seminarium och workshops, säger Anna Jägvald.

Här är några minnen från Västerås innerstad som deltagare i våra workshops delat med sig av:

ENSAM PÅ STAN
”Det måste ha varit första gången som jag var på stan utan vuxet sällskap. En klasskamrat och jag var på barnbiblioteket. Vi satt vid ett stort bord och ritade kritteckningar. En vuxen kvinna satte sig bredvid oss och berömde våra teckningar. Hon visade oss också hur man kunde rita en katt. På vägen hem berättade min kamrat att det var bibliotekarien som hade pratat med oss. Ett stort ögonblick!"

EN AUGUSTINATT I ÖSTRA HAMNEN
”Jag och en vän satt en augustinatt ute på trädäcket i Östra hamnen. Längst ut mot vattnet, lutade oss bakåt mot Carsten Höllers vindskydd. Man hade staden i ryggen, den hade tystnat för det var sent. Vi var sist kvar ute. Framför oss var vattnet och det var helt mörkt. Stjärnorna speglade sig i vattenytan och man såg inte var rymden började och vattnet slutade. Horisonten var borta. Det var som att sitta på ett litet golv ute i rymden. Vi kände att kajen, Västerås, jorden var en liten obetydlig plats i universum, och vi fick rymdsvindel och tidssvindel. En idiotisk motorcykel vrålade ute på E18. Hur ska det gå för människorna? Jorden? Mälaren? Oss? När vi gick tillbaka in till staden var det som att återvända till hemplaneten, eller som att komma in från ödemarken. Nästa dag var trädäcket fullt med glassätare, fjärden var full med segel och det flög runt måsar och skränade.

Mer information: Anna Jägvald, samhällsplanerare och projektledare,
021-39 32 11, anna.jagvald@vasteras.se.

På vår webb vasteras.se/innerstad finns mer information om Tyck om din innerstad.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås