Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Västerås 2026 - en vision utan gränser

Hur ska Västerås se ut 2026? Den frågan var utgångspunkten för det visionsarbete där västeråsarna bidragit med 4 500 förslag. Västeråsarna har visat ett stort engagemang och en stor vilja vara med och påverka den gemensamma framtiden.

En stad som pulserar av liv, präglad av trygghet och harmoni. En stad där kreativa samarbeten skapat framgång, där människan och tekniken har en unik relation. En stad att vara stolt över och som inte längre känner några gränser. Det bor en oerhörd kraft i en vision som så många har varit med att forma. Tre år av engagerat arbete gav drygt 4 500 förslag både från näringsliv, föreningsliv, skolor, organisationer och egna medarbetare.

Ett så stort engagemang innehåller många intressanta och innovativa förslag som har fått bilda mönster och gett underlag till den nya visionen.

En vision visar de stora penseldragen, i vilken riktning staden ska gå. Med den som bas börjar nu arbetet med att bryta ned den i strategier och planer, något som kommer att göras kontinuerligt under de kommande åren.

– Tillsammans kan vi göra verklighet av vår vision. Samverkan kommer att vara en oerhört viktig framgångsfaktor, säger stadsdirektör Monica Ericsson.

Teknik och människa i symbios

Västerås 2026 handlar mycket om att ta tillvara det unika. En del finns i historien, genom kunskap, teknikutveckling och innovationer, men i Västerås 2026 finns också den mänskliga dimensionen. Utmaningen ligger i att kombinera dessa.

– Att vi tillsammans lyckas förena den tekniska utvecklingen med det trygga och trivsamma Västerås kommer att utgöra vår unika styrka, säger Monica Ericsson.

Eftersom den förra visionen var mer inriktad på den fysiska utvecklingen av staden, var den lättare att ta till sig. Att nu också inkludera mjukare värden, gör innehållet mer komplext och till en större utmaning.

– Det ställer också högre krav på oss att återkommande följa upp och synliggöra vilka åtgärder som har bäring på visionen, menar Monica Ericsson.

Enad kraftsamling

Resan mot Västerås 2026 visar på ett mod att agera långsiktigt.

– Vi har visat att den styrkan finns i Västerås, genom att vi politiker har enats över partigränserna i den här visionen. De har visat att det finns en vilja att kraftsamla för Västerås framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell.

Nästa steg i visionsarbetet blir att återkoppla resultatet till de som involverats i arbetet och till västeråsarna generellt.

– Nu börjar vår spännande resa att tillsammans förverkliga visionen, konstaterar Monica Ericsson.

Hela visionstexten finns på Västerås stads webbplats.

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås