Följ Västerås stad

Starkt regionalt stöd för att Northvolt ska etablera i Västerås

Nyhet   •   Sep 28, 2017 10:53 CEST

Samverkansorganisationerna Mälardalsrådet och Stockholm Business Region, som tillsammans representerar över 60 kommuner och åtta regioner i Stockholm-Mälarregionen stödjer Västerås som etableringsort för batteriföretaget Northvolt.

Företaget Northvolt förbereder byggandet av Europas första och största ”gigafabrik” i Sverige. Fabriken kommer att ha kapacitet att skapa en stor andel av de batterier som bilindustrin behöver i övergången från förbrännings- till elmotorer. Northvolt har meddelat att batterifabriken ska byggas i Sverige och Västerås är en av de två tänkbara etableringsorterna.

- Vi i Stockholm-Mälarregionen står eniga bakom Västerås som etableringsort för batteriföretaget Northvolt. I vår region finns goda förutsättningar för såväl produktion som forskning och utveckling. Stockholm-Mälarregionen är en funktionell arbetsmarknadsregion med högkvalificerad arbetskraft och en god regional kompetensförsörjning, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd Stockholms län och ordförande Mälardalsrådet.

- I Stockholm finns några av landets ledande företag och lärosäten. En etablering av Northvolts batterifabrik i Stockholm-Mälarregionen kommer att skapa synergier med aktörer runt om i vår region. Vi har allt från startups med globala ambitioner till multinationella kraft- och automationsföretag och fordonstillverkare. En etablering är viktig för fortsatt hållbar tillväxt, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad och ordförande Stockholm Business Region.

- Västerås, Nordens energihuvudstad, har den största koncentration av energijobb i hela landet. De goda förutsättningarna i Västerås kommer att underlätta direkt rekrytering av medarbetare till Northvolt, men även säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande Västerås.

Mälardalsrådet

Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och länen i Stockholm-Mälarregionen. Organisationen stärker regionens internationella konkurrenskraft genom att vara en mötesplats för politik, näringsliv och akademi. Läs mer på www.malardalsradet.se

Stockholm Business Region

Stockholm Business Region arbetar för attmarknadsföra och utveckla Stockholm som etablerings- och turistdestination under varumärket Stockholm – The Capital of Scandinavia.Stockholm Business Region samlar Stockholm Business Alliance, ett partnerskap mellan 55 kommuner i åtta län där fokus ligger på att attrahera utländska investeringar till regionen.Läs mer på www.stockholmbusinessregion.com