Gå direkt till innehåll
Norra Vallbyskolan får fler att gå och cykla

Nyhet -

Norra Vallbyskolan får fler att gå och cykla

På Vallbyskolan pågår ett unikt projekt med syfte att få fler medarbetare, elever och föräldrar till elever att cykla eller gå till skolan. Tillsammans med Tekniska kontoret, Polisen och områdessamordnare Carl Gynne och konceptet Vandrande skolbuss genomför skolan detta projekt under läsåret 2012.

Under hösten kommer elever och lärare på Norra Vallbyskolan, prata om trafikregler, mäta avstånd mellan skolan och hemmet och räkna på den tid som det tar att cykla eller gå till skolan jämfört med att ta bilen. Tekniska kontoret har inför projektet haft ”mätslangar” på gatan för att få en utgångspunkt. Polisen kommer mäta hastigheten på de bilar som åker förbi skolan och även att sätta upp fartkameror och hastighetsindikatorer under vissa veckor. En kontrollmätning kommer sedan genomföras igen senare under slutet av hösten för att se om antalet bilar och hastigheten på de bilar som åker förbi skolan har förändrats.

På Norra Vallbyskolan är det ofta ont om parkeringsplatser. Det leder till att många tillfälligt parkerar sina bilar utmed gatan utanför skolan. Det blir därför ofta trångt på gatan som går förbi skolan, särskilt på vintern då snövallar tar upp stora delar av vägen. För att belysa vinsten med att gå eller cykla för att ta sig till skolan istället för att ta bilen deltar därför Norra Vallbyskolan i ett projekt tillsammans med Polisen, Tekniska kontoret och Vandrande skolbuss. Så här beskriver rektor Ingrid Ivarson skolans arbete med projektet:

”Det känns jättekul att vi fått chansen att delta i detta projekt. Vi ser det som ett livsstilsprojekt för att förändra våra elevers vardagsvanor på lång sikt. Vi hoppas bli den första skolan i Västerås som startar och lyckas med konceptet vandrande skolbuss. Det är föräldrarna som kommer att var drivande i detta och vinsterna är stora även för stressande mammor och pappor. Genom att samarbeta lär man inte bara känna andra grannbarn och deras föräldrar utan det har visat sig ge vinster som minskad mobbing och en mjukare miljö såväl på skolgården som i hemkvarteret. Detta ligger också helt i linje med den fadderverksamhet vi har på skolan.

Målet med den gemensamma satsningen är att medvetandegöra såväl medarbetare på skolan, barn och föräldrar vilka vinster det innebär att cykla eller gå till skolan. En satsning som egentligen alla tjänar på, både vi människor och inte minst miljön.

Kontaktperson:

Ingrid Ivarson, rektor Norra Vallbyskolan
021- 39 76 18

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås