Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Medarbetarnas kreativa och innovativa idéer fångas upp

proAros, som är den största förvaltningen i Västerås stad, vet hur medarbetarnas innovativa idéer ska tas tillvara. Genom att bedriva ett aktivt och strukturerat innovationsarbete har verksamheten utvecklats.

Hur kan en organisation få ta del av den outnyttjade potential som finns när det gäller kreativitet och nytänkande? Hur kan alla tankar och idéer som varje år föds i en verksamhet med hundratusentals kundkontakter tillvaratas och vidareutvecklas?

Det var några av utgångspunkterna när proAros för några år sedan inledde en målmedveten satsning på innovation och utveckling.
– Idéer, innovationer och nytänkande kan aldrig tvingas fram. De måste växa fram successivt och bli ett naturligt inslag i det vardagliga arbetet, säger Harriet Pettersson, informatör inom proAros och innovationslots.

Som en del i innovationsarbetet har en webbaserad idébank byggts upp. I idébanken kan medarbetare botanisera bland idéer som andra har lagt ut eller lägga ut egna idéer för att få hjälp att tänka vidare. Upplägget bygger på en wiki-lösning. På samma sätt som i Wikipedia kan en person börja skriva på en text och därefter kan nästa fortsätta.

– Som vi ser det är ett innovativt arbetssätt en viktig pusselbit i skapandet av en ännu bättre verksamhet.  Genom att kunna och våga tänka nytt blir det möjligt att hitta nya och bättre sätt att arbeta. Detta bör främst ske genom olika typer av stimulerande aktiviteter samt tydliga och säkrade metoder att ta hand om de olika idéer och förslag som uppkommer, säger Harriet Pettersson.

proAros har tagit fram en modell för innovation och utveckling. Viktiga delar i modellen är: 
• Årligt innovationspris.
• Innovationslots – ska bland annat fungera som dörröppnare och vara den naturliga kontaktpersonen för idégivare och chefer som vill ha någon att bolla idéer med.
• Innovationspanel – fungerar som ett bollplank för idéförbättringar. Vägen till innovationspanelen går via lotsfunktionen.
• Webbaserad idébank.
• Innovativt klimat, verktyg och mötesformer.
• Stimulansbidrag/Riskkapital för medarbetare med kreativa idéer.
• Styrtal och belöningssystem.

Först i Sverige
Innovationspriset – det första i Sverige inom offentlig förvaltning – instiftades 2008. Tanken är att få fram idéer och innovationer som kan förenkla det dagliga arbetet och öka kvaliteten. Förstapriset består av 25 000 kronor och en vandringspokal. Dessutom får fyra andrapristagare 10 000 kronor var.

I samband med utdelningen av årets innovationspris var det premiär för proAros innovationsmässa, som pågick under två dagar. Sammanlagt 250 medarbetare besökte mässan för att lyssna på inspirationsföreläsningar och titta på utställningarna med de tio bidragen som var nominerade till innovationspriset. Innovationsmässan kommer troligtvis att bli ett återkommande evenemang.

proAros är en del av Västerås stad och sysselsätter runt 9 200 medarbetare inom områden som skola, vård, omsorg, individ och familj, kultur, fritid och förebyggande.

Kontaktperson: Siw Adolfson, kommunikationschef, Västerås stad, 021-39 25 00

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås