Gå direkt till innehåll
Ett modernt säkerhetstänkande maximerar möjligheter

Nyhet -

Ett modernt säkerhetstänkande maximerar möjligheter

Västerås stad ligger långt fram i sitt säkerhetstänkande. Utifrån tanken att minimera hot och maximera möjligheter arbetar Risk Manager Monique Holmgren för att modern riskhantering ska genomsyra hela organisationen.

Sättet att värdera och behandla risk har utvecklats mycket under de senaste 25 åren. Riskhantering har gått från att i huvudsak fokusera på enskilda risker, så som finansiella risker eller olycksrisker, till att bli en övergripande process där alla typer av risker och alla delar av en organisation berörs. 

– Modern riskhantering eller Enterprise Risk Management (ERM) handlar om att få en helhetssyn på kommunens totala riskbild och riskhantering. Målet är att vi ska ta vara på allt som görs och samordna det med utvecklingen av krisberedskapssystemet i stort. Vi vill skapa en process som upplevs som positiv, värdefull och engagerande, säger Monique Holmgren, Västerås stads Risk Manager. 

Ett konsultföretag har anlitats för att utveckla en Risk Managementprocess, som ska fånga in allt som krävs enligt lagar och formella krav. En gemensam riskanalys kommer att genomföras för hela Västerås stad. I riskanalysen ingår att identifiera risker, bedöma konsekvenserna och i vilken utsträckning det är möjligt att kontrollera riskerna. Målet är att RM-processen ska kunna användas i början av 2011.

Den traditionella definitionen av risk är kombinationen av sannolikheten för att en viss händelse inträffar och dess konsekvenser. Ett nytt sätt att definiera risk, som vunnit terräng de senaste åren, talar om risk som den påverkan osäkerhet har på en organisations förutsättningar att nå sina mål.

– Vilka risker påverkar att vi inte uppnår våra verksamhetsmål och de mål Västerås stad har satt upp i sin strategiska plan? Vi vill identifiera risker på ett så bra sätt att det tryggar Västerås stads framtida prestation och ställning. Det är den utgångspunkten vi har för vårt risk- och säkerhetsarbete, säger Monique Holmgren.

En framgångsfaktor, som Västerås stad jobbar efter, är att göra riskarbetet till en naturlig del av verksamheten. Och då gäller det att ledningen efterfrågar riskinformation och gör klart på vilket sätt informationen kommer att användas.

– Min förhoppning är att rapporteringen av en verksamhets riskbild och riskhantering ska bli en stående punkt på enhetsmöten. Och när ett nytt projekt startas så ska riskanalysen finnas med redan från början, säger Monique Holmgren.

Andra framgångsfaktorer som kommer att vara vägledande när RM-processen tas fram är att risker identifieras, analyseras, värderas, rapporteras och åtgärdas enligt gemensamma och jämförbara metoder. Samma modell ska användas i alla enheter.

Exempel på risker
Operativa risker som kan ge produktionsstörningar: personskador, brand, bristande underhåll, läckage, bedrägeri
Politiska risker: nya lagar, terrorism
Ansvarsrisker: data-, miljö-, byggherreansvar
Marknadsrisker/möjligheter: valutarisker, ränterisker, oro på arbetsmarknaden, förändrade konkurrensvillkor

Kontaktperson: Siw Adolfson, kommunikationschef, Västerås stad, 021-39 25 00

 

Ämnen

Regioner

Västerås stad
Stadshuset, Fiskartorgsentrén
721 87 Västerås